Doneer
Geef gerust, de vakantiebank is CBF erkend

Media en pers

  

 

 

Wachtlijst De Vakantiebank 2022

 

 

 

De verborgen impact van vakanties

Op vakantie gaan is meer dan leuk en gezellig. De impact van vakanties wordt dan ook door veel mensen onderschat. En zo ook de impact van niet op vakantie kunnen gaan. Wist jij bijvoorbeeld dat je door op vakantie te gaan je eigen zelfbeeld kunt opkrikken? Of dat een gebrek aan keuzevrijheid kan leiden tot ziekte en psychische stoornissen? Wij van De Vakantiebank willen graag de verborgen impact van vakanties zichtbaar maken en iedereen de kans geven om op vakantie te gaan.  De gezinnen die wij ondersteunen leven al in onzekerheid en met veel problemen. Zo’n week vakantie kan ze een extra boost geven om door te gaan.

Dit is in 5 punten samengevat waarom op vakantie gaan zo belangrijk is:

1. Gevoel van vrijheid

Vakanties spelen een belangrijke rol in het doorbreken van je routine. Een ontsnapping uit de dagelijkse omgeving en sleur. Zo is uit diverse onderzoeken gebleken dat het gevoel vrijheid en zelf keuzes kunnen maken tot een van onze basisbehoeften behoort. Tijdens een vakantie komt deze sterke behoefte extra tot zijn recht.

2. Mentale en lichamelijke gezondheid

Voldoende rust nemen kan ook van invloedrijk zijn op je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vakanties de kans op stress gerelateerde aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten kunnen verminderen.

3. Sociale interacties en het versterken van relaties

Sociaal contact met mensen heeft een grote invloed op hoe gelukkig iemand zich voelt. Vakanties faciliteren de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier met nieuwe mensen in contact te ontmoeten (dit is vooral ook belangrijk voor kinderen!). Daarnaast heb je meer tijd om gesprekken te voeren met je partner, wat een positief effect heeft op je gemoedstoestand.

4. Meer zelfkennis

Doordat je gedurende een vakantie in nieuwe situaties terechtkomt, leer je jezelf op een andere manier kennen. Zo neem je bijvoorbeeld sneller deel aan activiteiten die je thuis waarschijnlijk niet zou uitproberen. Door af en toe buiten je comfortzone te treden, wordt je horizon breder en sta je sterker in je schoenen.

5. Boost aan zelfvertrouwen

Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen, nieuwe kansen / uitdagingen. Vakanties geven een boost aan zelfvertrouwen. Jij staat zelf aan het roer, waardoor je terugkeert met een gevoel van trots en zelfvertrouwen.

Cijfers De Vakantiebank 2023.

Na het succesvolle jaar 2022 staan er in voorjaar 2023 weer ruim 900 gezinnen ingeschreven. Zij konden met hun code een boeking doen en daarbij kiezen uit bijna 700 vakantieweken. Veertig partners in heel Nederland werkten mee aan het vakantie aanbod. Dit aanbod is zeer divers:

Luxe Safaritentlodges                                                 Vakantiebungalows

Natuurhuizen                                                               Hotelkamers

Molen                                                                             Tipi tenten

Theehuis                                                                        Stacaravans

B&B’ s

Partners:

Particuliere vakantiehuizenbezitters

EuroParcs; Oostappengroep; RCN; diverse recreatieondernemers (w.o.) Duinoord, Klepperstee, Hondsrug, etc etc.

Particulier initiatiefnemers “Vrouwenpolder gunt”.

Op 1 juli is 85% van het vakantieaanbod (Mei-, Zomer- en Herfstvakantie) geboekt.

Het aanbod dat partners doen is in de meeste gevallen voor meerdere jaren.

Voor 2024 wordt aan een groei van 25% gewerkt! Veel nieuwe aanbieders van accommodaties hebben zich alweer gemeld.

 Citaten De Vakantiebank 2022

Wat hebben wij een mooie vakantie gehad! We hebben leuke nieuwe mensen leren kennen! Van s'ochtens tot s'avonds hebben de kinderen buiten gespeeld!! En we hadden prachtig weer. Super bedankt voor deze onvergetelijke vakantie.

Wat hebben wij een geweldige vakantie gehad. Alles was super geregeld, ik ben u zeer dankbaar. We hebben zelfs Nicole en Peter Gillis ontmoet. Ook hun zou ik graag willen bedanken voor deze vakantie!

Ik ben samen met mijn zoon van 13 een weekje naar ' t Hout in Bakkeveen geweest. Het was een goed verzorgde vakantie in een hele leuke knusse en mooie bungalow. Het park was ook erg leuk in een mooie bosrijke omgeving. We hebben echt genoten. Top geregeld. Wij willen dan ook iedereen ontzettend bedanken die deze vakantie hebben mogelijk gemaakt.

Hallo, ik en mijn dochter hebben in 14 jaar, en ze is 14 jaar geen vakantie meer gehad ik zelf al 25 jaar niet. We hebben het ontzettend fijn gehad in heel en willen jullie daar eigenlijk wel voor bedanken dmv een kaartje / bloemetje te sturen. Is dat mogelijk ? Dankjewel ๐Ÿ™, wat een fijne tijd en mooie herinnering hebben we hieraan om mee te nemen.

Bedankt voor deze geweldige vakantie!!! Lang geleden dat ik zo heb kunnen genieten samen met mijn kinderen. Prinsenmeer is echt een geweldige plek voor ouders met tieners.

De vakantie was erg grandioos. Zou zo weer gaan hahahahaha.

Wij hebben van een heerlijke vakantie in Bakkeveen mogen genieten, en zullen deze week niet snel vergeten. Prima accommodatie, leuk rustig park, veel voor kinderen, prima uitvalswegen. We zijn héél erg dankbaar dat dit voor mensen als wij mogelijk is gemaakt. 

Bij deze wil ik De Vakantiebank laten weten dat ik een super maar o zo geweldige week heb gehad met mijn gezin. Ik kan alleen maar zeggen top dat ons deze week is gegund vanuit jullie De Vakantiebank uit echt super bedankt.

Onze eerste vakantie als gezin, mogelijk gemaakt door De Vakantiebank! Onze zoon heeft de tijd van zijn leven gehad. Hier zit hij op een brug in Sneek (wat een leuke stad is dat!). Het weer zat ontzettend mee (heet) en er is dan ook veel gezwommen. Vakantiebank en donateurs heel erg bedankt!

Wij hadden een vakantieweek op Texel afgelopen week. En wij hebben intens genoten, we hadden een prachtig huisje die onwijs luxe was. De kinderen hadden een heerlijk groot bed, wat al een ervaring opzich was. Daarnaast waren we echt van alles voorzien, en was alles aanwezig.

Ook de reis erheen op de boot, was een erg leuke ervaring! Wij hebben ontzettend genoten van deze week, bedankt voor het mogelijk maken van onze heerlijke vakantie!

Ik wil graag mijn review achterlaten over de vakantie. De hotelmanager zei dat wij het review beter naar jullie kunnen sturen. Mijn vriendin en ik mochten een paar dagen verblijven in het Campanile hotel in Breda. We werden zeer attent ontvangen door de vriendelijke restaurantmanager waardoor onze vakantie meteen al goed begon. De hotelkamers zijn schoon en hygiënisch. De matrassen zijn van goede kwaliteit, je kan er heerlijk op slapen. Het ontbijt is goed geregeld door middel van een lopend buffet, dit vonden wij erg prettig. Bedankt voor deze leuke vakantie.

Dankzij jullie stichting zijn we na zes jaar op vakantie gegaan. Het was heel zinvol voor ons.. Heel erg bedankt dat je ons deze kans hebt geboden.

Was super !!!!! Bedankt voor alles ๐Ÿ™๐Ÿฟ๐Ÿ™๐Ÿฟ๐Ÿ™๐Ÿฟ.

Jullie zijn de echte helden van onze maatschappij!

Wij hebben een enorm fijne kampeer week gehad dankzij jullie stichting. Kamperen stond echt op mijn bucketlist en wat hebben we het leuk gehad! Dankjewel voor deze fijne week! Ik zou morgen zo weer gaan!

Via De Vakantiebank hebben wij een weekje mogen genieten van de safaritent bij luxe huisjes huren in Erica, Drenthe. Wat hebben wij het hier fijn gehad! Ook voor mijn zoon met een beperking (ASS) was het een fijne omgeving met weinig prikkels en ook hem hebben we enorm zien genieten en tot rust zien komen. Een week waar we nog lang met veel plezier aan zullen terugdenken.

Wij hebben een fantastische week gehad in de glampingtent op Europarcs de Veluwe.

Al onze zorgen tijdelijk kunnen parkeren en leuke nieuwe mensen leren kennen in deze week. Fantastisch!!! Wij als gezin willen jullie heel erg bedanken voor deze geweldige kans.

De kids en ik zijn gisteren aangekomen, maar onze vakantie kan nu al niet meer stuk. Echt een supermooi huisje/chalet/caravan of hoe ik het ook mag noemen. Ruim ,supernetjes ,echt heerlijk genieten voor mij als alleenstaande moeder met twee boys.

Ik heb geen woorden om jullie te bedanken voor deze gelegenheid het kwam op tijd. Bovendien door onze dramatische situatie een week voor we op vakantie willen gaan hebben we gehoord dat moeder van mijn vrouw in Irak overleed. Ze was erg ziek bijna 6 jaar ligt ze op de bed door hersen infarct. Zonder afscheid te nemen met haar moeder. Diep verdriet heel emotioneel. Door jullie we waren een week weg voor onze kinderen en voor we was super nodig. Hartelijk bedankt voor jullie allemaal.

Bijgaande een foto die me dierbaar is geworden. Mijn kinderen vragen al jaren naar de zee. Maar doordat ik lichamelijk beperkt ben en alleenstaand is me dat nooit gelukt te plannen in 1 dag. Nu mochten we op vakantie aan zee. Wat een geluk. Deze foto geeft me kracht ; het is me gelukt. Deze foto is mijn geluk ; mijn kinderen en hulphond op de foto met een schitterend uitzicht. Deze foto maakt me nederig ; de vakantie bank alsmede de Klepperstee en de ouddorpers hebben mij zo lief geholpen. Ze gaven me de kracht het aan te kunnen.

Wij hebben een fantastische week vakantie achter de rug op europarcs het Veluwemeer. Ons hondje heeft ook ontzettend genoten. Samen zijn als gezin, zonder de dagelijkse beslommeringen en alle tijd om ons hondje overal mee naar toe te kunnen nemen...Heerlijk. Om zijn voetzooltjes te beschermen tegen het hete asfalt, hadden wij de bolderkar meegenomen en hij had het ontzettend naar zijn zin. Iedere morgen de eenden verwelkomen bij onze tent, geweldig. Geluk zit in de kleine dingen!!!!

Super leuke vakantie gehad in Limburg via De Vakantiebank! Samen met mijn dochter van 9 jaar. We hebben veel van de omgeving gezien en een paar keer naar dit meer geweest wat voor mijn dochter geweldig was. zo blij met De Vakantiebank, een hele ervaring voor ons en die hadden we niet gehad zonder jullie. Heel erg bedankt โค๏ธ

Beste mensen voor De Vakantiebank. Heel erg graag voor de vakantie. Mijn jongste kinderen hebben heel erg van genoten. De oudste niet, want daar is niks voor hun of moet ik veel betalen en dat kan ik niet. Van harte bedankt.

We hebben echt een superleuke week gehad met zijn allen. Prachtig park geweldig zwembad en superleuke animatie. Ook nog een dagje Toverland en Valkenburg gedaan.

Wij zaten op Heelderpeel en moet zeggen ondanks alle negatieve reacties die we lazen er volle moed heen gereden. Onze kleinste van 1 jaar werd de eerste dag letterlijk beroerd van de hitte maar het personeel van het park greep direct in nadat ik ze belde. Echt super van ze en daarna bijna dagelijks vragen hoe het ging. Er waren een paar leuke activiteiten wel minimaal maar dat nam niet weg dat wij ons aanzienlijk hebben vermaakt . Ook de omgeving was prachtig en natuurlijk het weer.

Zo'n geweldige vakantie gehad zo genoten. Heerlijk dat dit dankzij jullie een keer kon! Mijn zoontje heeft ook genoten hij is autistische en heeft hsp legt niet heel makkelijk contact maar toch heeft ie lekker buiten gespeeld lol gehad en ook genoten dat zag ik aan alles zo heerlijk om te zien! Het enigste wat hij niet ging missen waren de wespen en de muggen haha. Dank jullie wel voor deze mooie herinnering๐Ÿ€โค๏ธ

Bij Deze een vakantiefoto van onze vakantie op bungalowpark T'Hout. We hebben ontzettend genoten dank zij jullie! Heel erg bedankt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het jaar 2023: 381.000 huishoudens in armoede. 220.000 kinderen (tot 18 jaar groeien op in armoede)

In 2023 zijn er ruim 170.000 huishoudens met werkenden in armoede, tegenover ongeveer 134.000 huishoudens met uitkeringsgerechtigden. Onder gepensioneerden is het risico op armoede wel gegroeid, maar het aantal armen binnen deze groep is naar verhouding laag: in 2023 gaat het om 77.000 huishoudens.

Ook de armoede onder kinderen en jongeren tot 18 jaar gaat naar verwachting weer toenemen, naar ongeveer 301.000 in 2022 (9,2% van alle kinderen en jongeren). Het koopkrachtpakket van het kabinet zorgt er ook bij de minderjarigen voor dat dit aantal een jaar later daalt, naar iets minder dan 220.000 in 2023 (6,7%) (CPB 2022).

Het SCP plaatst daarbij kanttekeningen:

Er is een reële kans dat de steun die op dit moment geboden wordt, in de toekomst (deels) weer wordt ingetrokken. In dat geval zal het gunstige effect van dit steunpakket slechts tijdelijk zijn.

Er is voor de bestrijding van armoede een bredere aanpak nodig dan alleen financiële maatregelen. Armoede leidt tot stress, gezondheidsklachten, relatieproblemen en sociaal isolement. Het feit dat mensen net boven de armoedegrens uit komen – bijvoorbeeld door een (meestal) laagbetaalde baan of door overheidsmaatregelen –, zorgt er niet voor dat deze problemen direct opgelost zijn. Ook in dit opzicht is de garantie van bestaanszekerheid cruciaal, zowel voor volwassenen als voor hun kinderen.

 

Bron: CPB Kennisnotitie Armoederamingen, 20 september 2022.

De Vakantiebank organisatorisch: 

Ooit werd het initiatief genomen door de directie van De Vrijbuiter, Kampeer artikelenketen in Roden. Zij gaven aan om een deel van de verdiensten met kampeerartikelen terug te willen schenken aan gezinnen die geen middelen hadden om op vakantie te gaan. Dat was ruim 10 jaar geleden. Er werd een ontwikkeling doorlopen, van enkele tientallen vakantieweken in 2011 tot 750 in 2022! Binnen een paar maanden staan er 1.000 gezinnen op de wachtlijst. Gezinnen melden zichzelf aan, of worden door hulpverleners aangemeld. In dat laatste geval leent De Vakantiebank het vertrouwen van de hulpverlener, dat er goed is ingeschat of het betreffende gezin baat heeft bij een week vakantie. Individuele gezinnen die zich opgeven, dienen bewijzen toe te voegen mbt hun inkomen of scannen de deelnemers pas van de Voedselbank waar zij client zijn. Vrijwilligers van De Vakantiebank toetsen deze gegevens. Tevens dient bij elke aanmelding het bewijs van een AVP-verzekering (aansprakelijkheid voor particulieren) te zijn toegevoegd.

Gezinnen komen maximaal eens in de drie jaar in aanmerking voor een vakantieweek (er zijn nog honderdduizenden wachtenden…). Gezinnen die goedgekeurd zijn worden definitief toegevoegd aan de wachtlijst en ontvangen in het voorjaar een unieke code. Met deze code kan men zelf een vakantieweek boeken uit het aanbod dat (in het voorjaar) op de website van De Vakantiebank staat.

Een gratis vakantieweek houdt in: Gratis accommodatie (van Ouddorp en Simpelveld tot Ameland en Sneek), vergoeding van de reiskosten, Vakantievreugd (een bedrag van 10 euro per gezinslid in de week vakantie)

Accommodaties (soms ook hotelkamers) worden aangeboden door particulieren en recreatieondernemers, een deel wordt ingekocht door De Vakantiebank. In 2023 zijn er 700 vakantieweken ter beschikking en deze werden inmiddels voor 80% geboekt!

De begroting bedraagt circa 300.000 euro, deze wordt gedekt door giften van Vermogens- en Familiefondsen, particuliere giften, bedrijfssponsoring en kerkelijke giften.

In het jaar 2023 werken er 10 vrijwilligers bij De Vakantiebank, waarvan 6 administratief en 4 in het veld.

Er is een parttime (65%) projectleider.